Политологът Иво Инджов: Местните избори са проверка на силите преди президентските

IvoIndjov
Местните избори ще покажат съотношението на силите една година преди президентския вот. Това каза политологът Иво Инджов, председател на Института за модерна политика в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него именно заради това изборите ще бъдат изключително важни.

„Нека не подценяваме местните избори. Това да имаш една политическа сила, която да има кмет в голям град или в средно голям град – това е много повече, отколкото да има няколко депутата в Парламента, защото през кметовете, през общините се разиграват и превъртат много големи ресурси по европрограмите, за регионално развитие. Нека това да не се подценява. Така че местните избори са много важни и те ще дадат съотношението на силите една година преди президентските избори, когато вече ще има решителна битка на национално ниво между политическите сили.“ – обясни Инджов.

Проучванията на Института за модерна политика от юли показват лидерство за ГЕРБ, БСП е на известна дистанция, но остава втора политическа сила, ДПС стои стабилно на трето място. Между тези три партии ще се разиграе основната битка наесен, анализира той и допълни, че добри шансове за представяне имат и Реформаторите, и Атака, и АБВ.

По думите му на места основните политически сили имат сериозни кандидат-кметове. Той даде за пример настоящия кмет на Сливен ген. Кольо Милев, който има всички шансове да вземе втори мандат и да „оправи батака, в който беше зарязана общината при Лечков“. В Бургас Димитър Николов също има реални шансове да победи и да продължи да работи за града.

„Реформаторите застанаха зад кметове, които са компрометирани в медийното пространство, само и само да са сигурни, че ще имат и те кметове. Това разколебава техните избиратели, които биха подкрепили ГЕРБ. АБВ и БСП постигнаха договорености в някои общини, но това не е желаното ляво сближаване, което може да се противопостави на ГЕРБ.“ – смята Инджов.

„В някои общини мажоритарният избор играе голяма роля, а в малките общини дори се гласува на родова основа.“ – обясни още Инджов.

Според него картината от местните избори ще рефлектира в националната политика, но не се очакват съществени размествания на този етап.

You may also like...

Add a Comment